‘Universell utforming av hverdagsteknologier for eldre’ og ‘Plukk og miks’
Hverdagsteknologi betegnes som varer man selv kan anskaffe fra elektronikkbutikken. Det kan være en robotstøvsuger eller sensorteknologi til hjemmet. Smarthusteknologi dreier seg om å gi boligen lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå. Systemene kan vanligvis styres med fjernkontroll, kontrollpanel eller via smarttelefon, nettbrett og internett. Smarthusteknologi har blitt hverdagsteknologi i løpet av kort tid.
Begge disse prosjektene handlet om å skape en god hverdag for mennesker som ønsker å bo selvstendig og selvhjulpet i sin egen bolig ved hjelp av teknologi. Hverdagsteknologi betegnes som varer man selv kan anskaffe fra elektronikkbutikken. Det kan være en robotstøvsuger eller sensorteknologi til hjemmet. Smarthusteknologi dreier seg om å gi boligen lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå. Systemene kan vanligvis styres med fjernkontroll, kontrollpanel eller via smarttelefon, nettbrett og internett. Smarthusteknologi har blitt hverdagsteknologi i løpet av kort tid.
I begge prosjektene vurderte vi den universelle utformingen av teknologiene, det vil si at løsningene er enkle å ta i bruk, og bruke, for alle.
Vi så på hvor universelt utformet hverdagsteknologiske løsninger og herunder smarthusløsninger er i vid forstand, og hva det betyr for utvelgelse, kjøp og ikke minst bruk av disse teknologiene. Dette gjelder både teknologiene selv, slik som informasjonsdisplays, lydsignaler, knapper og vridere for styring, fysisk størrelse, og informasjon om produktet/løsningen i form av tekniske detaljer, bruksanvisninger o.l.
Partnere og finansiering
Prosjektet ‘Universell utforming av hverdagsteknologier for eldre er avsluttet’ og ble gjennomført av Karde i samarbeid med Vaksdal kommune som brohode til utprøvingen. Andre kommuner fra Nordhordland har vært involvert i prosjektaktiviteter via ulike samarbeidsarenaer. Prosjektet er avsluttet.
Prosjektet ‘Plukk og miks’ ble gjennomføret i samarbeid mellom Karde AS, Risør kommune og Vaksdal kommune. Prosjektet er avsluttet.
Begge prosjektene var hovedfinansiert av UnIKT-programmet i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Karde og kommunene la ned en betydelig egeninnsats.
Under finner du lenker til UnIKT og Bufdir:

